Saturday, July 26, 2008

21. juli - Li-elven og dens herligheter!

Opp i otta og på med luftige klær. Fruekost med egg og bacon unner vi oss, det blir nok ris liksom! Jeg har faktisk også fått i meg minst 2 digre vannmeloner, 3 ananas og diverse andre befrukeligheter på turen. Flink pike ikke sant Torill?

Vi hadde bestilt elvebåt-turen fra hotellet (450 RMB pr pers. inkl kinesisk lunsj og befraktning). Dette var lurt, for vi kunne etter hvert se at vår båt var hakket bedre enn de andre.

Men… kjøkkenet var jeg glad vi ikke fikk se, når jeg så kjøkkenet på de andre båtene, det var nemlig i hekken på båten! Utendørs! OG oppvasken så ut til å bli tatt med vann fra elven.

Godt vi har tatt e-coli-vaksine sier nå jeg! Og undere over alle undere - vi var friske og sunne hele tiden, og det til tross for lett uforsiktig omgang med vann fra springen og altfor mye iskrem!


Utsikten fra båten var uansett nydelig, og ble nydeligere og nydeligere. Det er et landskap man ikke kan forklare, godt Guilin ikke ligger i Sverige! Da hadde ikke svenskene vært til å holde ut, fordi dette er nesten vakrere enn våre fjorder og fjell! (men bare nesten). Fjellene er kalkstein, og de endrer seg. Jeg må lese mer om disse vakre rare sukkertoppene, da det må være noe helt spesielt som gjør at de får denne helt spesielle runde fasongen!

Vi var heldige med været også, så alt var jo bare helt på g!

Vi så fiskemennene, men ikke in action. De fisker nemlig ikke i dagslys. Fiskeren har skarver til å hjelpe seg, de snører halsen slik at kun de små fiskene kommer ned i magen deres, mens de store fiskene blir spyttet ut igjen hos fiskermannen. Sprøtt, men sant. Fuglene rømmer ikke, så det er et gjensidig tillits- og avhengighetsforhold. Denne måten å fiske på har de holdt på med på LI-elven i hundrevis av år. Det var morsomt å se livet langs elven, hvor folk levde med sine høner, ender, kyr, og skarver. Barn og vannbøfler badet side om side, de var litt sjenerte når de så oss sto med kameraene – barna altså de badet jo i sin fødselsdags-drakt). Til og med en geit så vi oppe i fjellsiden! En stor bizniz på elven er bambusflåter med oppbygde stoler med tak over (mot sol og regn) hvor man kan bli standsmessig fraktet fra A til B – kanskje med en liten bølgeskvulp fra de store turist-elvebåtene!


I Yangshuo var det et forferdelig pes, med turistfellegate i over en kilometer. Jeg handlet i en butikk der de hadde tradisjonelt håndverk fra Mieu-stammen, selv om jeg er usikker på om den veska jeg kjøpte er helt trad… men jeg likte den. Lukter litt hamp så jeg håper ikke Vålereng-gutta røyker den når jeg kommer hjem…

Litt utenfor handlegata var det litt bedre, og vi rusla litt rundt og jeg knipsa i vildensky selvsagt. Fjellene ligger rundt byen som om de ønsker å holde den på plass liksom!


Siden vi syns det var litt pes i byen, lengtet vi "hjem" til Guilin. Det skulle gå en lokal buss, så vi lette, og fant en kar som løp rundt og ropte ”GUILIN GUILIN” – og vi gikk etter ham… det var masse masse busser, men hans buss sto først! Så vi jumpet om bord, turen skulle ta 1 ½ time og kostet 15 RMB (ca 10 kroner)…. Det var en tur med livet som innsats, hjertet i halsen og øynene omtrent på utsiden av brillene…. Men vi overlevde selv om jeg nok kunne tenkt meg å ikke hatt lyden av kinesisk kung-fu-film høyt høyt høyt i ørene i nesen 2 timer. Puh.

Kvelden rusla vi rundt i Guilin og koste oss, måtte kjøpe øl for å få gått på do, men det gikk greit det og! Per fant en te-handler, og jeg fant en silkeorm-dame, begge like fascinerende på hver sine måter. Vi ble invitert inn på te hos te-mannen og svigerinnen, så da kjøpte vi selvsagt te hos ham! Også hos silkeormdamene kjøpte vi et par ting.

På vei tilbake til hotellrom nr. 1352 (bygning 1, etasje 3 rom nr. 52) stakk vi innom supermarkedet og sjoppa en ille dyr Kinesisk rødvin (kosta faktisk 88 RMB) – Dynasty Cabernet, som er en av de beste kinesiske vinene. De hadde rødvin til priser ned mot 10 RMB, ca 7 kroner, men den hoppet vi over….

Vi glemte å spise middag, men det gjorde sikkert ingenting!

I morra reiser vi til Beijing, for å overnatte på Sino-Swiss Airport Hotel, og dra hjem 23. juli. Jeg vil ha pottit1

20. juli - Guilin, verdens vakreste sted helt på egen fot!

Etter fruekost på Westin hotell, tok vi drosje (RMB 110) til Flyplassen. Det skulle være strengere sikkerhetsregler (ekstra bagasjesjekk før vi i det hele tatt fikk komme inn på flyplassen) og endret trafikk (biler med siste tall partall i reg.nr. kjører på dager med dato partall). Vi fikk beskjed om å beregne minst 3 timer på innenlandsflight, da det var første dagen med nye rutiner. Vi sklei gjennom som åler, ingen problemer av noen slag! Flott! Flyplassen var kanskje litt øde, og dårlig med internett, men vi fant Lei Cafe, hvor vi holdt ut til kl 11, før vi kjøpte den første Tsingtao!
– og innflyvningen over Guilin og fjellene var flott (fikk ikke tatt bilder da jeg satt ved midtgangen). Air China er flymaskin-sponsor for OL - så ikke rart dette gikk fort! Flyet lettet til og med før tiden (aldri opplevd det før)

Etter en fin landing i Guilin, og enda en ren og pen flyplass, var det å ta drosjebil en selsom opplevelse. Mr. DrosjeChen kjørte som han hadde stært bilen og bøffa bensina, men kjørte oss til hotellet for en 100-lapp (og det var en tur på 3 kvarter!) Vi har sjekka inn på Sheraton Hotel – hvor det stinker lim og maling, hotellet er under restaurering. Vi skrudde ACn på full guffe, og åpnet vinduer, satte opp PCn, så gikk vi for å teste byen.

Vi rusla på elve-promenaden (nydelig!), inn i byen, handla øl i lokale butikker til rom-nytelse. Per får stadig øvd på sine kinesiske gloser! Vi fant den lokale bydelen, der de som bor her spiser og jobber, alle var veldig laid-back, ikke noe pes med masete selgere eller tiggere som vi har sett i de andre byene vi har vært i! Kjempeherlig!

På bildet ser man Two Towers, en av de mange bygningene jeg ikke har en anelse om hva er, og de tar seg enda bedre ut i nattemørk med lys!

Langs fortau og elvepromenader er det laget sperrestener, statuer av svaner og griser! Disse er laget i polert sten, og ungene elsker å klatre og leke på disse statuene!

Middagen spiste vi på Guilin Congee City (rar mat, grønnsakene var best. Mat for lokalbefolkningen var stilt ut på gata (men i rene kjøledisker) – både fisk og fugl, spidd med grønne og hvite saker…. Men vi valgte å bestille mat fra inne-kjøkkenet. Selv om vi ikke kan si om det er renere der eller ikke…..

Vi merket varmen i natten, og det var et enormt leven av de lokale gresshopper! Det hørtes ut som det var noe elektrisk som holdt på oppe i trærne!

Langs promenadene og i parkene var det utrolig mye fint lys, og det var direkte romantisk! Nede i vannkanten satt unge par og svermet - ja det var nærmest for Hovedøen å regne! Men håper ikke det endte med totalt forlis da! :-)

Nydelige opplyste tårn, bygninger og elvepromenader, og de spikret ikke lysene fast i trærne, de brukte strips og tau!!

Hotellet har bra nett-forbindelse, og denne er gratis! Supert! I morra er det Elvekrus på Li-elven.

Thursday, July 24, 2008

19. juli - Siste dag med gjengen i buss

Dagen i dag har også vært full av opplevelser. Jeg tar det kort, fordi det har vært en lang dag. Hver dag har det vært stigning i programmet, og jeg anbefaler de som skal ta denne turen vi har tatt, start i Shanghai som vi gjorde, og dra mot Beijing!

Først var vi selvsagt på Himmelske Freds Plass, (og den Himmelske freds Dass... ) ruslet rundt og så litt på forberedelsene til OL. Gjennom porten, og inn i den Forbudte by, her var vi i drøyt 3 timer. Litt mange kinesere, men de tar liten plass, og de bor jo her, så vi tilga dem! Jeg fikk tatt et par ok bilder, jeg blir helt fasinert av tak-konstruksjonene og fargene, og av alle de små drager og dyr på de buede takene!



I den Forbudte By skal det være 9999 rom - dette fordi tallet 9 er et viktig tall for kineserne. Det er mange tusen små dyrefigurer på svingtakene, Daniel Guidemann sa hvor mange, tror det var 16-17000 jeg ... mange i hvertfall!

Vi jobbet oss gjennom flere innganger før vi kom inn til selve bolig og kontor delen der Keiseren bodde. Fasinerende. Og varmt.

Vi fikk kjøpt vann og iskrem, så jeg var fornøyd, Daniel lurte fælt på hvorfor jeg ikke ble syk, is er ikke bra for mager.

Etter en deilig lunsj på Nikko Hotell, dro vi til Sommerpalasset, eller Hagen for Ro og Harmoni, hit skal jeg tilbake – det var et fantastisk sted. Vi tok en liten båttur inn til selve parken, og ruslet rundt litt, veldig mange mennesker, dette er stedet mange kinesere drar på helgetur, og mange turister kommer selvsagt innom!

Vi telte minst 150 småbåter på vannet rundt parken, pluss selvsagt de båtene som frakter besøkende ut. Dragebåtene!

Kvelden ble en interessant opplevelse. Først et par timer relax og refresh på rommet, så var det inn i bussen til hr. Fu og til en restaurant hvor vi skulle spise Peking And…. Jeg synes vel at den anda vi får på restauranter i Norge er bedre, dette var klinete (peking-kvakk skjæres opp i akkurat 108 biter, og så skal hver bit pakkes inn i en tynn lefse sammen med agurkstrimler og bønnespirer med en soya-saus) And Orange er bedre!

Det skjedde opptil flere ulykker ved middagen, noe jeg tror skyldes at det nå mange steder er folk helt uten erfaring som jobber på turiststedene. Kelnere og servitører er unge og uerfarne mange steder, og da en vinflaske i stativ ble satt rett

bak en av våre reisedeltakere - noe han ikke visste - veivet til den og den ramla selvsagt plask i gulvet, satte kelnerdama seg på huk og dekket fjeset istedet for å rydde!

Jaja.... ikke alle har full kontroll!

Etter middag opp i andre etasje, og Peking Opera. Morsomt! VI fikk vel servert de lettere forståelige sakene, og med mindre lyd enn de vanlige. Det var både humor, masker, kostymer, akrobatikk, tradisjonell musikk og hylende kattesang! Noen hadde vel lyst til å sovne, men det fikk de ikke til!

Vi synes det var moro, og utrolig flott å se på! Kostymene var en studie i seg selv, de er håndlaget og dette er et eget håndverk som har gått i arv i generasjoner.

Tilbake på hotellet var det inn i bar-området, og Per, Bob og Pat ommøblerte hele restaurangen, så vi fikk sitte sammen rundt bord og ta en morna drink – En flott gjeng hadde vi blitt!

Hade alle, det var gøy å bli kjent med dere!

18. juli - Beijing og den Kinesiske Mur!

Jeg har hoppet over Terrakotta-gutta, jeg var så sliten etter turen dit at jeg glemte å skrive noe!
Så det får bli som det ble, kanskje jeg legger ut litt bilder og sånn derfra senere. Vi fikk nemlig ikke bare se Terrakotta-gutta, men også et flott show med dans og tradisjonell kinesisk musikk. For noen kostymer!

Middag i går ble litt anderledes også, ikke den standard "Lazy Susan", men også tradisjonell kinesisk mat med både ris og risvin...


Beijing
Etter en deilig natt søvn på Westin Beijing hotel på rom 833, en god stor frokost, så var det bare å ta på godskoene, og komme seg i bussen. Opp i høyden, og opp på muren! For en opplevelse!

Det var mye folk, men vi tok retningen som var hardere enn den andre som bare var hard, så vi var litt mindre omsvermet av kinesere på lørdagsutflukt. Det var litt disig, så bildene jeg tok ble ikke så veldig fantastiske, men de viser i hvertfall at jeg har vært der!

Vi fikk tatt gruppebilde av oss som var i bussen (20 stk + Daniel Peng) som vi etterpå fikk kjøpt med en flott bok med masse fine bilder av muren. Det var vel verdt de pengene vi betalte - nemlig 100 RMB...

Etter muren spaserte vi gjennom Ming Dynastiets gravkammer-park. Den var utrolig flott, og fredelig og ikke så veldig folksomt! En god kilometers spasertur, og mange stopp for å ta bilder av dyrene som sto og passet på Ming-sjefen og alt han hadde med seg i gravkammeret (og det var ikke rent lite).

Spaserturen var på mer enn en kilometer, men det var helt flatt, og Daniel fortalte oss masse om parken og hvorfor den var der. En deilig tur i vakre omgivelser. Bildet viser meg og elefanten, elefanten bakerst

Etter turene var det egentlig middag med gjengen, men vi var halvparten som hadde fått nok ris for en stund, og valgte å finne alternativer…. Per hadde sett TGIF borti gata ved hotellet. Og hva passerte vi på veien dit? Peppes Pizza! De solgte Pizza og Troll! Peppes har nå 3 sjapper i Beijing. Helt utrolig.

Vi? Cheese-bacon Burger. Jummi. Og freedom fries.

16. juli - Pandaer og flytur

I dag var det faktisk to høydepunkter, det første større enn det andre. Båten kom inn til Chongquing natt til 16.7. en rar by som i likhet med de andre byene langs Yangtze – elven ligger høyt oppe over elvebredden, siden vannstanden skal heves med flere meter. Derfor er det trapper opp langs de kunstige elvebankene, der det tidligere har ligget hus!

I Feng Du i går måtte vi gå over 200 trinn for å komme opp til første platå, i dag bare 130. Det rare med dette trappesystemet, er at alt faktisk må bæres opp og ned! Det finnes ikke noen moderne innretninger som heiser, kraner eller lignende, men det finnes ”stick-soldiers” – gutta med staven – bambus-bærerne!

Tønnene som blir båret ned til båten inneholder matolje tror jeg - de er merket 170 kilo! Gutta var sterke de, bar og bar. Alle koffertene ble også båret opp av disse stick-soldiers, men det skjedde etter at vi hadde reist, de bar 4 kofferter på hver stick!!

Chongquing Zoo var stedet vi skulle tilbringe formiddagen, en nydelig dyrehage faktisk, hvor det så ut til at dyrene hadde god plass, ikke bare betongbur. Her har de 8 pandaer, og alle spiste frokost når vi var der.

Vi fikk se både 1-åringene og de voksne, og alle var bare sultne eller late hele tiden. De som jobber i dyreparken, jobber med å trene opp musklene i bakbena på mannepandaene, slik at de skal være sterker, fordi de har problemer med familieforøkelsen på grunn av manglende styrke i bakbena!

En annen kar vi hilste på var den Lille Pandaen – brun raring med maskefjes, og ringmønstret hale, i en nydelig brunfarge og med sort underkropp! Dette er en helt utrolig søt krabat, les mer om den her:

Vi fikk også se at en av dådyrene faktisk hadde i gang en fødsel, men vi måtte dessverre dra før vi fikk vite hvordan det gikk!




Dyrehagen er egentlig en kjempediger park, hvor de som bor i Chongquing kommer for å bruke parken til alt mulig. Særlig så vi mange som bedrev Tai Chi og mange som spilte badminton.

Flyturen til Xian gikk smertefritt, men selvsagt litt forsinka. Siden Chongquing Airlines hadde rota med plasseringen av alle i gruppa, lekte vi ”musical chairs” når vi kom om bord, jeg tror det var få som satt på sine opprinnelige plasser når vi var ferdig! Jeg bytta sete 3 ganger før jeg fikk plassert meg rett over gangen for Kina-studenten!

I Xian har vi fått rom 654 på Shangri La Golden Flower Hotel, det beste hotellet i byen. Flott, med internett og minibar.

Høydepunkt 2 var en vanvittig musikk- og danseforestilling med kostymer i farger som ikke lar seg beskrive. Hjemmesidene kan fortelle om teateret http://www.xiantangdynasty.com/

Vel på plass på hotellet igjen, og pakkket og klar, da vi drar videre til Beijing i morgen, etter at vi har hatt hele dagen i Terrakotta-museet – det blir nok flott!!

Tuesday, July 22, 2008

15. juli - Feng Du, by for flyttede kinesere

Dagen opprant med like varmt og fuktig vær. Frokosten ble som vanlig inntatt i vakre omgivelser, og med Cherry og Jessica som utrolig oppmerksomme og vakre hjelpere.

Vi så et bilde på info-tavla i går, av en trapp som minner om Pontemkintrappen i Odessa. Laaang trapp. Faith og jeg fikk totalt latterkrampe, mente de virkelig at vi skulle opp den trappa? Vi trodde det var en skikkelig god spøk. Men – det var ikke det! Vi måtte opp trappa 215 trinn!!!. Bøndene fra den andre siden av elven kommer inn hver morgen og bærer sine varer i kurver og sekker til markedet oppe i byen, så vi burde være i stand til å bære oss selv og en flaske vann opp trappa. Vi greide det!

Til og med karer med bærestol sto klare - ingen ville bæres opp. Men, David, en av vårt reisefølge, tok sjansen på å bli bært ned, det kostet 10 yuan (8 kroner) - David tipset med en femmer ...

Feng Du er en ”relocation-town”. Menneskene som bodde i den nederste delen av byen er flyttet opp på toppen, i nye moderne leiligheter. De aller fleste har fått det mye bedre, men noen sliter selvsagt. Særlig de gamle, som før var farmere, nå må de finne på annet å gjøre. De fleste er pensjonister i dag, så de har mye tid å slå i hjel. Hadde de bodd på sine gårder, hadde de jo hatt noe å gjøre uansett.

Dagens tur var kort, men veldig fin, først en tur i en park, hvor den eldre garde av lokal-befolkningen hver morgen samles for Tai Chi, sang og musikk, dans og mojong. De hadde satt opp et kor for oss, og det gikk i både kinesiske folketoner og Jingle Bells … kjempegøy (men kanskje ikke helt vakkert) .

Etterpå dro vi til den lokale shopping-mallen, der vi ruslet rundt og så på utvalget. Som hjemme omtrent. Det var til og med en liten Disney-store i senteret, noe som moret mange av amerikanerne, og flere tok bilder, og gikk inn for å handle til barn og barnebarn.

Etter mallen dro vi til det virkelig lokale, nemlig markedet, der bøndene selger sine varer! Det var kjempegøy å se, mange grønnsaker jeg aldri har sett før, og høner og annet hang på rad og rekke. Oster av rare slag, og fersk (levende) fisk i kummer. Dette så helt fint ut, men det var litt varmt. Alle varene blir solgt hver dag, så alt er faktisk helt ferskt!

De sløya fisk og ordna på gata, og det ble forhandlet om priser over en lav sko! Og alle menna røyka som dampbåter...


De fattigste bøndene holdt til ute på fortauet, mens de som hadde litt midler leide plass innendørs i et lokale som så helt ok ut. Her hadde de et utrolig utvalg, av både levende fisk, høner - grilla ditto og krydder an mass. Siden det ikke var pakket i litt mer rene omgivelser hadde jeg ikke lyst til å handle noe, men det hadde vært gøy å ha med noe rart krydder med hjem. Vi får se hva jeg finner...

Etter turen bar det ned trappen igjen, og inn i kulda på båten. Hver dag står Lydia Negledame ved inngangen og deler ut lunkne rosenvann stenkede frotte-kluter. Opp i lugaren for å få kjølet seg ned etter en het dag ute. Bussen har aircondition, men det var så kort tur, at vi ikke helt rakk å bli avkjølt før vi kom fram.

Morsomt på markedet var det når en av karene som sto der med sin familie hilste ”Hello” til Per, og da ble vi stående og snakke med dem litt. Per får skikkelig prøvd kinesisken sin, og jeg tror han koser seg!

Monday, July 21, 2008

14. juli Lesser three gorges

Dagen opprant med morgendis som vanlig, men ikke så py fuktig som det har vært. Vi kom oss til frokost - og ”stambordet” var på plass, blant annet Jerry og Bill er årets ”guttepar” og jeg lurer på hva de har gått gjennom – ikke lett å være homofil i gamle New York for 30-40 år siden! Evelyn og David, Faith og Helen var også nesten faste ved frokostbordet. Hyggelig!

Etter frokost var det innseiling til Wushan, en av ”relocation-byene”, der de bygget en ny by over den gamle for å flytte flere titalls tusen mennesker pga dam-byggingen. Innseilingen var utrolig, nesten så flott som i en norsk fjord! Fjellene stuper ned i elven. Rundt kvart på ti vandret vi over i en annen mindre båt, og av gårde bar det, innover og innover, først Dragon Gate Gorge, så Misty Gorge, og til slutt Emerald Gorge. En fantastisk tur, hvor vi greide å få øye på et par av BA-folkets hengende gravsteder, og noen av de 2000 gjenlevende rhesus-apene som lever innover der!

By-By bridge har blitt et begrep, det er nemlig broer som neste år vil ligge under vann - etter at dammen er fyllt opp og vannstanden har steget til 175 meter. Dette er en utrolig historie, både trist og lei, og litt fantastisk. Det kommer an på om du snakker med de gamle bøndene og fiskerne eller ungdommen. Broen i bakgrunnen for Per her var mye mye høyere, og den vil altså bli borte. Altså... by-by bridge.

Det er mange sånne bruer innover i juvene, vi putret under flere av dem, og sa by-by til alle. Det var et par grotter også - by-by caves...

Hele dette cruiset har til nå vært bare topp topp topp, og det er stigning i programmet hver dag! Vi har kun en ting å si som kan være litt negativt, og det er at de har litt lite kapasitet på kondisjonering av luften, det lukter veldig fukt og surt til tider. Men – vi har vel nesten vennet oss til dette. Litt rått er det og – og særlig merkes dette i sengetøyet. Men, så lenge det ikke lukter vondt av senga så går det så bra så. Alt annet er så bra, at det veier liksom opp!

Jeg har tatt nesten tusen bilder i dag- så jeg får litt av en jobb med å gå gjennom alle!!!

Hønn hau!

Thursday, July 17, 2008

13. juli... og Damprosjektet som flytter 1.2 millioner kinesere...

Gårdagens aften ble en typisk sen og våt en. Dette er en utrolig fin gjeng å være på tur med! Vi har hatt det moro til langt utpå natten, og det var vel ikke til å unngå at Per gikk alene til frokost i dag tidlig! Men det var jo sikkert bra for ham, da kunne han konversere de søte og yndefulle på kinesisk alene med seg selv! Etter fruekosten, møttes vi under Iowas foredrag om Damn Gorgeous (The three gorges Dam). Vi har samlet litt opplysninger, og tørre fakta kan fylles inn i lange eller korte trekk, disse kommer senere.

Etter lunsj med deilig kinesisk hvitvin (seriøst) – ble det tid til en nap før vi kom inn i første sluse. Fascinerende å være i en sluse sammen med 5-6 andre båter! Vi var fus og størst og hadde sterkest tute!! Her i Kina er nemlig det viktigst - både på land og vann - tuta skal ha skikkelig låt!

Dette var første sluse, vi skulle senere gjennom flere, men det er alltid spennende med den første, og båten vår er L a n g!

Etter nap og sluse, klappet vi til kai i Sandouping her måtte vi spankulere gjennom en kinesisk elvekrus-båt av en helt annen standard enn vi har (les: skikkelig lørje). Jeg trodde vi gikk gjennom mannskapets kvarter, men det var visst resepsjonen! (jeg tørte ikke å ta bilder!

Om bord i bussen fikk vi en ny flott lokal guide, som også snakket glitrende engelsk (Sheri) – hun visste alt om dam-prosjektet. Og hun fortalte også at hun var barn av en far som brukte mesteparten av sitt voksne liv på å jobbe på dammen. Hun var så full av kunnskap, og vilje til å formidle denne, og hennes helt klare budskap var at dammen for henne var verken renere eller mer energi til byene, men flomkontroll nedover Yangtze elven. Hvert 10. år kommer en megaflom, som drar med seg folk og fe, katter og kryp, alt vannet greier å flytte. Forrige flom var i 1998, så de venter en i 2008. Jeg håper inderlig at den ikke kommer, men da har de allerede litt mer kontroll på vannet pga dammer og sluseanlegg de kan stoppe og slippe vann i mengder tilpasset faret de skal gjennom!

Å være på dam-anlegget var en egen opplevelse, dette er nemlig verdens største damprosjekt, og det synes! Det er enormt! Etter at det er ferdig, vil dammen/innsjøen den lager være ca 60 mil lang! Tenk en innsjø som er som fra Oslo til Trondheim! Skremmende! Da kunne jo trønderne bare laget seg en Stena Ormen Lange, og fossrodd ned til oss i sivilisasjonen!!


Kveldens middag var i grunnen litt kjedelig, kun suppa (kremet løksuppe) skilte seg ut som noe hel t spesielt!

Etter middag var det nok en sluse, og vi slappet av i baren hos Eric (bildet), Jeff og Sissy. De er så søte, og mister aldri tålmodigheten når Per maser for mye om gloser og skrivemåter, karakterer og pinyin-lyder!

Tidlig kvelden, rundt 2230!

Ganbei!

12. juli - Yeuyeng Studenten på barnekolebesøk...

Båten tuslet seg opp i god fart i løpet av natten, og vi ankom Yeuyeng så vi kunne møte Daniel presis halv 10 i bussen. Veiene var en historie for seg. Nå er vi på landet, og vi så at en stor industri her for privatbiznis var teglverksarbeide. Mye kull-forekomster, og vi møtte flere lektere med kull på vei inn til kai.

Viking River Cruises sponser 3 skoler langs Yangze elven, ved at vi kommer og har med gaver, vi hadde lotteri ombor (dro inn noen tusen dollar) og det opprettes kontakt mellom turistene og skolen. Selve VRC sponser store investeringer - og de skal nå bytte vinduene på den skolen vi var på (de var knuste de fleste).

Det var en utrolig opplevelse å komme til byens skole, hvor vi møtte en av klassene som var med på skolens sommer-skole. Det var oppvisning i dans og sang, og så fikk vi lov til å besøke en liten klasse med 8-9¨åringer.

Møblene i klasserommet var ikke helt enig i størrelsen på våre vestlige romper, og 2 av stolene knelte, men det gjorde ikke noe, de har vaktmester som vi har på våre skoler! Stolene var veldig slitne og gamle.

Ungene var helt herlige, og de ville veldig gjerne bli tatt bilder av, og var som rønnere flest - full av mark bak. Jeg må huske å få tak i adressen til skolen, og sende et par av bildene dit. Sjekk firerbanden her, de synes dette var utrolig moro, og de synes vi "big-noses" var veldig morsomme. Særlig når vi sang for dem, nemlig Old McDonald had a farm, med lyder og greier! Puh...


Vi merket at vi var ventet, ungene hadde pyntet seg, og gutta hadde rene hvite t-skjorter på seg!

Per fikk selvsagt snakket litt kinesisk med ungene, og vi fikk to av guttene til å skrive navnene sine i boken vår. Vi ga også bort en bok om Norge (selvsagt på kinesisk) til skolen. Denne satte de veldig pris på. Hadde vi på forhånd visst at skolen gjerne ville hatt gaver, ville jeg ha ordnet med noen blyantpakker og skrivebøker.

Jeg så noen hadde tatt med en stor sekk med fargeblyanter og fargebøker, dette var nok en gave som alle ville få stor glede av!

I dag går turen videre, kvelden har både foredrag og martini-party, og jeg har håndpleietime halv fem, helt nødvendig for knoklene. Klokka fire er det visst kinesisk-klasse også!!!

Ni hau!

Wednesday, July 16, 2008

Til Wuhan for å finne Båten

Etter frokost på hotellet i Shanghai, sjekket vi ut, ble med Daniel i bussen til en silke-teppe fabrikk. Trafikken var helt sprø! Vi fikk bærepose med baggis, vann og potetchips pluss bannan til lunsj. Baggisen hadde et pålegg som var av usikker opprinnelse tror jeg - jeg skippa den.

Til flyplassen, hvor alt var ordna (veldig greit åå reise i saueflokk, da blir vi ordna for! Bagasjen ble hentet og ordna, vi måtte ikke gjøre noe!

Om bord i flyet satt vi i en time ved gaten og ventet på noe vi ikke helt visste hva var. Shanghai Airlines har hyggelig og vakker betjening, men ingen informasjon

Vi ankom Wuhan en drøy time forsinket, fikk oss ny buss, og vi fikk ny lokal guide, Toby! Han har lyst til å bli stjerne, det skjønte vi, og han hadde en skikkelig fin engelsk! Super fyr.

Han loset oss trygt ghennom Wuhan til et museum og konsertlokale der vi fikk høre og se noen bjeller som var funnet i et gravkammer. Dette kammeret ble oppdaget i 1976 da det skulle bygges en militærleir i Hubei-provinsen. I dette kammeret, fant de over 2000 gjenstander etter en historisk kar, jeg skal se om jeg finner igjen navnet hans senere.


Til slutt kom vi oss til båten, som viser seg å være helt megaflott, middagen var super, vestlig men nydelig. Servicen er også helt fantastisk!

Kveldens drink i Observation Lounge sammen med Jeff og Sissy Bartenders, som gir Per nye kina-gloser på løpende bånd! Dette blir nok en kul tur for Persen, alle vil lære ham nye gloser hele tiden!

Thursday, July 10, 2008

Første dag med gjengen....

Vi er jo vant med cruise-tilværelsen, så det å være turister ut og inn av busser er helt ok- særlig når det ble med denne gjengen vi skal tilbringe 12 dager sammen med! Dette blir kjempe!

Daniel -heter egentlig noe som hørtes ut som Pong, er en utrolig flink og flott fyr, som kan masse om landet sitt, og er veldig glad i det. Det å være med rundt sammen med ham, er en opplevelse i seg selv. Han forteller om seg selv på en naturlig og fin måte, og setter Kinas nåtid i et perspektiv som gjør at vi kan identifisere oss litt med det. Han innrømmer personlige politiske retninger, forteller om hvordan ting virkelig er, og at de synes de er på rett vei til å bli et fint land! Men - han ser også problemene, med forurensning, energikrise, trafikk-kaos i større byer (vi har stått i køer i dag som gir rushen i Oslo et helt annet perspektiv!)

Gruppeturismus
Kult også at gruppen vi skal være sammen med den neste halvannen-uka er på 20 personer, og vi kan allerede navnene på nesten alle (alle kjenner oss - vi er de eneste fra nord for Sinsenkrysset, resten er fra USA og Canada av denne gjengen). Vi er vel som vanlig av de yngste, i hvertfall er jeg den yngste på vår buss, men det er helt greit, vant til å være the kid jeg! Per får praktisert kinesisken sin så det er en fryd, og han koser seg som en unge når han kan komme med innspill og litt intrikate spørsmål til Daniel. Og Daniel svarer villig vekk, og synes det er litt arti med litt mer enn bare det overfladiske. Per vet å være forsiktig, han kjører ikke på med politikk osv, men mer om historie og annet som han har lyst til å vite mer om!

Yu Gardens
for andre gang... vi var der for 3 år siden, og vi var der i går, og altså også i dag. Men i dag var det så varmt at jeg tror jeg svetta ut minst 2 liter! Flott allikevel, og deilig at det ikke var så mye folk!
Hageanlegget var en gang privat, med store fine bygg av skikkelig kinesisk arkitektur, nå er det altså en flott hage med te-hus og annet som er åpent for almuen. Helt nydelig. En del av hagen blir i disse dager restaurert - og det viser at de ønsker å ta vare på noe av det som var, i denne storbyen som snart består av høyhus på alle kanter! (ref. min blogg i går).

Shanghai Museum
Var en deilig opplevelse... særlig fordi hele museet var utstyrt med luftkondisjonering! Vi var rimelig våte pga luftfuktighet når vi entret dette flotte museet, som har alt av historien - keramikk og porselen, kalligrafi og segl, statuer, tradisjonell tegnekunst, og utstilling av møbler fra Ming-dynastiet!

Vi fant til og med en bok med kjent motiv på forsiden -nemlig en bok om Edvard Munch - og på forsiden var selvsagt Skriket!



Akrobater...
Etter en overordentlig kinesisk middag med minst 15 retter, dro vi på skikkelig kinesisk akrobatikk-show. Dette var fantastisk, vi har aldri sett maken. Alle varianter av akrobatikk ble vist, og det var vel særlig jentene uten et ben i kroppen, og sjonglører som ikke hadde respekt for porselenet! (det gikk bra)!

Nå er det natt i Shanghai, vi har pakket det meste, og studenten sover. Han har foreløpig hatt en skikkelig vellykka tur - jobben med glosepugging har ikke vært bortkasta! Han husker masse!